Пĕчĕкçеç принц "Petxeksees Priints" (txuvaix)

Edició en txuvaix, regal d'en Josep G.
(núm 230)



El txuvaix és una llengua turquesa parlada per prop de 1.300.000 persones a la república de Txuvàixia, a Rússia, on és cooficial amb el rus. Totes les famílies lingüístiques acostumen a tenir diverses branques que ajuden a classificar-les. El txuvaix és l'última llengua viva de la branca búlgara de les turqueses i són aquelles llengües túrquiqus formades al voltant del riu Volga. Aquest nom, però, no guarda relació directa amb el país eslau de Bulgària. 

El txuvaix, almenys teòricament, és cooficial amb el rus. El seu ensenyament és obligatori tres hores a la setmana en els 11 cursos del sistema escolar. En els pobles, on hi viu prop de la meitat de la població, és freqüent que sigui la llengua d'ensenyament en els primers cursos escolars. A la capital només el rus és la llengua vehicular de l'escola. L'administració funciona exclusivament en rus i el txuvaix s'hi utilitza només de manera informal. Fora de la república, on viuen prop de la meitat dels txuvaixos, el txuvaix s'ensenya en escoles rurals de Tatarstan i Baixkortostan, a més a més del tàtar i el baixkir, respectivament. En les regions sense l'estatut de república els txuvaixos no gaudeixen de gaires facilitats culturals, fins i tot en les parts de les províncies d'Uliànovsk i de Samara on la població txuvaixa hi està assentada des de fa segles i és semblant en nombre a la de Tatarstan i Baixkortostan.

Els cens de 1989 mostra que la transmissió intergeneracional a la ciutat era de prop d'un 30%, el més baix, de llarg, dels pobles de llengua turquesa de Rússia amb república pròpia. La taxa de transmissió intergeneracional entre la població rural era de prop del 85%.[1] Com a resultat d'aquest procés de substitució lingüística els cens rus de 2010 indica un descens de 300.000 parlants en relació a l'anterior, de 2002. L'assimilació ètnica també molt notòria, amb un retrocés del 12% del nombre de persones que s'han declarat de nacionalitat txuvaixa. Aquesta baixada s'ha produït, sobretot, fora dels límits de la República de Txuvàixia (17%), tot i que també allà el descens ha estat de més del 8%.  

La viquipèdia txuivaixa, Википеди, té uns 40.000 articles actualment. 

Situació del txuvaix a l'Imperi Rus l'any 1897

Distribució actual de l'ètnia txuvaixa.