Omuluzi Murho (mashi)

Llibre aconseguit gràcies a en Probst
(núm 256)
Kuli Léon Werth 
Mpûnyire obwonjo oku bana okubona eci citabu nciyandikire omuntu mukulu. Obwo bwonjo buli bw'okuli: oyo muntu mukulu ye mwîra wâni olushire abandi bîra boshi njira en'igulu. Nshubirihûna obwonjo: oyo muntu mukulu anahashiyumva byoshi, ciru n'ebitabu by'abana. Mpûnyire obwonjo obwa kasharhu: oyo muntu mukulu ayûbaka omu cihugo c'e Bufaransa n'eyo munda ashalisire anagwerhwe n'emboho. Alonzize okurhûlirizibwa. Akabâ obu bwonjo mpûnyire bone burhak wanini, nnonzizagye cino citabu nciyandikire omwana, ye rigi olya muntu mukulu wa mîra. Abantu bakulu boshi bàli bana mîra (ci kwone basungunu muli bwo bankakengêra okwo). Kuziga nazabûla eyi myanzi: cino citabu nciyandikîre. 
Kuli Léon Werth, amango ali mwanarhabana murho

El mashi és una llengua bantú parlada pels mashi, un poble nòmada que viu a la part occidental de Zàmbia i té contacte amb les regions de Cuabanga a Angola i Caprivi Oriental a Namíbia; totes dues regions on també hi ha parlants mashi. Sembla ser que hi ha una altra comunitat mashi a bastants quilòmetres de distància l'una de l'altra i es troba a la frontera entre Ruanda i el Congo a la zona on es troben la ciutat de Bukavu i l'illa lacustre d'Idjwi. 

Actualment la majoria de parlants mashi es troben a Zàmbia on se n'hi compten uns 18000, seguit d'Angola amb uns 2800 i Namíbia amb uns escassos 200 parlants. Cadascun d'aquests tres països presenta un estat de salut lingüística molt diferent pel que fa al mashi. On millor està la llengua és a Zàmbia, que compta amb la major comunitat lingüística mashi. Tot i així és únicament a Angola on la llengua compta amb una normativa estandarditzada. A Namíbia, en canvi, la llengua és en vies de desaparició.

Sobre els mashi del Congo-Ruanda poc pot dir-se'n. Pràcticament no se'n troba informació a través d'internet. Hi ha fonts que esmenten que aquests mashi són coneguts amb el nom de bashi i altres fonts parlen d'una altra llengua bantú amb centenars de milers de parlants anomenada shi. Tot plegat és molt confós i mal d'aclarir.